söndag 10 oktober 2021

Oktoberstart i trädgården

Oktober - höstfärger och lökplantering… Nej, inte i år…

I år fanns det inte möjlighet att vara i trädgården under inledningen av oktober, annat än i tanken. Vilken tur att det ändå nästan alltid finns små stunder när man kan koppla av med en trädgårdstidning (eller två) för inspiration och att alla foton som man tagit under året finns i mobilen. Lite distans öppnar ögonen och nya idéer formas. 

Har under året insett att blodplommonet, Prunus cerasifera i min entréplantering förmodligen inte kommer att vilja hänga med så länge till. Alltfler grenar dör och hela trädet ser lite livlöst ut även om det växer och blommar. Gren och torksjuka? Jag tror inte det, men är inte säker. Det kommer kanske ta flera år innan det ger upp men jag vill ändå förbereda mig (och trädgården) på att det kommer att hända. 

Vårens ljusrosa blomning.
Det kommer att bli svårt att bara ta bort det och omedelbart ersätta med något annat. Även om trädet inte har så grov stam kommer resterna av den och alla ytliga rötter som jag vet finns vara svåra att få bort utan att gräva upp allt i planteringen. Visserligen finns planen på att också ta bort krypoxbärsbuskarna, men inte de växter som växer under trädet.

Det har ju också tagit rätt lång tid för blodplommonet att bli så stort som det är idag vilket skulle innebära att om jag väntar till dess att det ger upp så skulle ersättningen knappast ge samma effekt och entrén skulle se rätt trist ut ett bra tag. Har funderat över en lösning utan att hitta någon som jag tyckt varit bra.

Entréplanteringen från en annan vinkel. 

Det är nu det är så bra med tid för lite ny inspiration (och drömmar). I ett reportage i en trädgårdstidning såg jag en lummig entré, helt olik den i min trädgård men som fick mig att börja fundera över om det inte finns plats för ett ersättningsträd på gräsmattan lite ovanför blodplommonet.

Gräsmattan där brukar bli torr och brun under somrarna och jag har av helt andra skäl funderat på om jag inte ska göra en gång där. Om jag drar gången rätt skulle (kanske) ett mindre träd få plats mellan gången och blodplommonet….hm… frågan är om den tillfälliga distansen till trädgården gör att jag ser möjligheter som inte finns. Men ett mindre träd med smal krona borde fungera och om det planteras nu hinner det ju växa till sig innan blodplommonet ger upp.

Till dess att jag har möjlighet att mäta på plats drömmer jag vidare och låter tankarna jobba med vilket litet träd som skulle kunna passa. Har ett annat körsbärsträd inte långt därifrån och ett äppelträd alldeles intill men vill ändå ha något med fin vårblomning och varför inte fina höstfärger. Är svag för kopparhäggmispel, den skulle kanske funka. Några andra bra idéer? 


Allt gott!

12 kommentarer:

 1. Jag kanske minns fel men har för mig att prunussläktet inte blir så gammalt. Det är naturligt att fundera på kontinuerliga förändringar och det är ju bra att ha funderat ett tag när förändringen väl måste ske - det lät krystat men du kanske fattar hur jag menar...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det stämmer nog, har också för mig att de inte blir så gamla. Har planterat ett annat körsbärsträd inte så långt ifrån det här så körsbärsvårblomningen är förhoppningsvis säkrad. Ja, fattar vad du menar, en trädgård förändras ständigt (och det är oftast något positivt med det).

   Kram, Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Så synd på ditt fina träd. Det tar sin lilla tid innan det har vuxit sig så stort.
  Saknar ett fint vårblommande träd. Går och spanar på alla fina träd på våren.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika

   Ja det kommer kännas tomt den dagen det måste bort men förhoppningsvis dröjer det ett tag. Är en riktig prydnad när det blommar på våren och kommenteras ofta av förbipasserande.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Kopparhäggmispel låter som en bra idé, med både fin vårblomning och fina höstfärger. Annars finns det ju en hel del små vackra prydnadsträd att välja på, som japanska lönnar, apel, rönnsumak, hängsälg...
  Eller varför inte en katsura, även kallat för ”kakträd”. Doftar bränt socker och kola under hösten. Har hjärtformade blad som kommer direkt på stammarna,ljusgrönt bladverk under säsongen och härlig gul höstfärg.
  Några tips från mig :)

  Ha en fin vecka! /Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förslagen! Katsuror är riktigt fina och det har jag några på nedre delen av trädgården men här skulle de nog bli lite stora. Men en mindre prydnadsapel har jag haft lite funderingar på, bara så synd att jag har ett ”vanligt” äppelträd precis bredvid.

   Ha det fint du också! Ulrika

   Radera
 4. Hej Ulrika,
  Så synd hvis du må ta bort ditt fine tre! Det er jo så vakkert der det står og passer perfekt til plassen. Så flott trapp du har der også. Det er nok mange trær som kan passe inn der, men det er jo ikke alle som blomstrer.
  Lykke til med valget. Det kan ikke være enkelt å bestemme seg...
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Tack! Ja det är synd men samtidigt blir det ju möjlighet till något nytt när den dagen kommer. Ska ta mig en riktig funderare när jag är hemma igen.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 5. Ja, du har mange overvejelser, og det er da godt der er tid endnu til at finde det helt rigtige erstatningstræ. Jeg har et æbletræ der ser sygt ud og overvejer at plante en klatreplante der kan give blomstring i æbletræets krone, for mit træ står også midt i et staudebed, og bliver vanskelligt at fjerne.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ulla,

   Ja det är ju också en tanke! Det finns ju många fina klätterväxter som skulle passa. Tack!

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 6. Ljuvlig blomning. En duktig trädbeskärare skulle kunna minska kronans omfång och ändå behålla en naturlig form, vilket skulle ge mer kraft åt rötterna och stimulera tillväxten. Samtidigt blir det mer luft åt det nya trädet du planerar.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anette,

   Kloka tankar. Jag påbörjade en minskning av kronan förra året och tog även i år bort en större gren och en del mindre, dels för att få bättre form men också för att avlägsna det som var i sämst skick. Hoppas att det räddar trädet, eller åtminstone ger det några extra år. Har en arborist som ska titta på en av våra björkar inom kort, ska fråga honom om råd även betr. Det här trädet.

   Allt gott! Ulrika

   Radera

Vad står på önskelistan?

December verkar få en kall start, prognosen säger snö kommande helg. Det var länge sedan kylan och snön kom så tidigt och stannade mer än nå...