tisdag 16 november 2021

Årets bästa

Mitten av november och även om några få blommor lyckas blomma fortfarande har de flesta växterna tagit ledigt för i år. Löven som fallit får ligga kvar där de hamnat förutom på gångar och infarter. Där samlar jag ihop dem och lägger som täcke kring en del buskar eller i komposten. Sen återstår bara att städa undan spadar och andra verktyg innan jag också tar ledigt. Storstädning av planteringar sparar jag till våren.

Dags för bokslut i trädgården. Vad har varit bra? Vad var mindre bra? Så mycket roligare att bara fokusera på det positiva så...  "Årets bästa" är veckans tema hos TrädgårdsFägring

Men det är omöjligt att välja en "bästa", för där finns ju så många. Så här kommer några av årets bästa i min trädgård, presenterade i kategorier på bästa gala-manér.

Årets förstagångsblommare

Tänkte först på de här som årets nykomlingar men insåg att det inte alls stämde. Ibland tar det tid innan blomningen kommer igång för en växt och det gäller att ha tålamod. Alla de här har funnits i trädgården några år men inte förrän i år visat sig från sin allra vackraste sida.

De nominerade är:
Syringa josikaea 'Holger' - ungersk syren 
Magnolia 'Rose-Marie'
Soldanella montana - skogsalpklocka
Clematis montana 'Elizabeth'

Ungersk syrén 'Holger', Magnolia 'Rose-Marie', skogsalpklocka och bergklematis 'Elizabeth'

Och vinnaren är: Trots sin ringa storlek och ganska blyga framtoning tar skogsalpklockan hem vinsten. Möjligen för att den är sådd från frö och inte köpt som färdig planta som de andra.

Årets ettåriga

Väldigt många frösådder med ettåriga blommor startades i våras. Långt ifrån alla blev lyckade och en del av de som startade bra fick inte riktigt den skötsel de kräver för att leverera. Men det fanns även de som lyckades både gro och växa och bland dem var det några som kvalade in som årets ettåriga.

De nominerade är:
Papaver 'Amazing Grey' - vallmo
Rudbeckia 'Sahara' 
Nicotiana sylvestris - Narcisstobak
Limonium 'Cutie Apricot' - Blårisp

Vallmo 'Amazing Grey', Rudbeckia 'Sahara', Narcisstobak och blårisp 'Cutie Apricot'

Och vinnaren är: Lite överraskande, den ganska alldagliga narcisstobaken. Jag planterade den i två stora krukor och den blommade överdådigt i månader. Det enda negativa att säga är möjligen att den fullkomligt kvävde allt annat jag planterat som sällskap till den. 


Årets blomma

Utbudet är stort men för att göra det lite lättare fick alla rosor och dahlior en egen kategori vilket lämnade lite utrymme till annat. Med förstagångsblommarna och frösådderna avklarade så minskade antalet kandidater ännu mer. Bland de som ändå finns kvar finns det några som hamnat på precis rätt plats eller bjuder på blomning under en extra lång tid. 

De nominerade är:
Rodgersia aesculifolia - kastanjerodgersia
Primula bulleyana  - gul kandelaberviva
Helleborus x hybridus - hybridjulros
Lilium (Martagon-gr.) 'Fairy Morning' - krollilja

Kastanjerodgersia, gul kandelaberviva, hybridjulros och krollilja 'Fairy Morning'

Och vinnaren är: Hybridjulrosorna som blommar så snart våren sätter fart och sen står vackra i en evighet. Där de trivs hittar man tiotals små fröplantor som kan rensas bort eller flyttas till nya platser om man så önskar.


Årets dahlia

Smittad av samma fluga som så många andra skaffade jag mängder av nya dahlior i våras. För vem vill inte ha små, mellan, tallriksstora, höga, låga, bollformade, kaktusformade, näckrosformade eller enkla dahlior i alla möjliga färger? Så fort de börjar blomma glömmer man allt pyssel det varit för att få dem dit och njuter av att ju mer man plockar av dem desto mer blommar de. En del är perfekta för vasen andra får man beundra på plats men alla har de något och en del lite mer än så.

De nominerade är:
Dahlia 'Wizard of Oz'
Dahlia 'Penhill Watermelon'
Dahlia 'Night Silence'
Dahlia 'Iced Tea'
'Wizard of Oz', 'Penhill Watermelon', 'Night Silence' och 'Iced Tea'

Och vinnaren är: 'Night Silence' som har en lyxig känsla över sig och också passar fint in i buketter med andra dahlior. Färgen är svårfångad med kamera och måste ses IRL.


Årets ros

För några år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle ha tillräckligt många rosor så att det skulle vara svårt att välja ut "bara" fyra. Rådjurens kärlek till knopparna hade nästan fått mig att ge upp tanken på rosor överhuvudtaget. Sedan insåg jag att klätterrosor går (för det mesta) utmärkt och att remonterande rosor med Trico Garden som skydd också fungerar. Det senaste året har en hel del rosor omgärdats med armeringsnät och det gör förstås det hela ännu enklare men desto svårare att välja en favorit.

De nominerade är:
Rosa 'Valdemar'
Rosa 'Climbing Bonica'
Rosa 'Ghislaine de Feligonde'
Rosa 'Lady Gardener'
'Valdemar', 'Climbing Bonica', 'Ghislaine de Feligonde' och 'Lady Gardener'

Och vinnaren är: 'Climbing Bonica' som blommat fantastiskt under en stor del av sommaren och hösten utan antydan till sjukdomar eller angrepp. 

'Climbing Bonica' (i sällskap av 'Alchymist')

Årets buske/träd

Inte helt överraskande finns det en hel del buskar och (mindre) träd i trädgården eftersom de flesta planteringarna har lundkaraktär. Under våren och försommaren står de för nästan lika mycket blomning som perennerna och väldigt många har något som gör dem speciella även efter att de blommat.

De nominerade är:
Fothergilla major - stor häxal
Cornus kousa - blomsterkornell
Pieris japonica 'Mountain Fire' - japansk buskrosling
Prunus serrula - glanskörsbär

Stor häxal, blomsterkornell, japansk buskrosling och glanskörsbär

Och vinnaren är: Trots sin mediokra blomning och intetsägande höstfärg blir glanskörsbäret årets buske/träd. Hela året lyser stammarna när solen kommer åt dem och de ger en svårslagen kontrast till nästan vilken kompisväxt som helst.


Årets blad

Små, stora, hela, flikiga, fingrade, blanka, fårade, ludna, gröna, röda, grå eller kanske gula. Många gånger lika vackra som blommor men betydligt mer beständiga. Det finns att mycket välja på men medan en del försvinner i mängden får andra en att titta både en och två gånger. 

De nominerade är:
Rhododendron 'Silbervelours'
Matteuccia struthiopteris - strutbräken
Actinidia kolomikta - kameleontbuske
Astilboides tabularis - parasollblad
Rododendron 'Silbervelours', strutbräken, kameleontbuske och parasollblad

Och vinnaren är: De vackert ludna bladen hos rododendron 'Silbervelours' som lyser silvergrått hela säsongen efter att blommorna gjort sitt korta framträdande.Årets miljö

Vackra blommor och blad i all ära med det är ändå helheten som "gör" en trädgård. Att gå runt och känna hur vissa platser får en att må bra och trivas är belöningen för all energi man lägger ner. Eftersom trädgården hela tiden utvecklas och förändras finns det alltid någon ny plats att upptäcka som tar plats bland de gamla. 

De nominerade är: 
Utkanten av den nedre lunden
Stentrappan i lunden bakom berget
Dammen
Södervända frukosthörnan

Utkanten av nedre lunden, stentrappan i lunden bakom berget, vid dammen och den södervända frukosthörnan

Och vinnaren är: Utkanten av nedre lunden som i år överraskade mig med att ha vuxit ihop till en otroligt frodig och levande del av trädgården.

Från ett annat håll

Även om kategorierna skulle kunna vara många fler så slutar jag här för kanske är det bästa ändå att trädgården ger en den där känslan av att någonting är "bäst" gång på gång under en säsong. Vad det gäller de nominerade och vinnande bilderna skulle valen kanske bli helt annorlunda en annan dag för vem kan välja när det finns så mycket...Allt gott!


10 kommentarer:

 1. Hej Ulrika!
  Vilken trevlig tolkning. Visst är det så, det finns alltid en hel del nominerade i olika kategorier. Det går inte att välja en favorit varken bland växter eller årstider.
  Du har en mycket fin trädgård.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Tack! Ja, tänk vilken tur att man slipper begränsa sig...

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Din trädgård måste vara Årets bästa också!! Alla gånger! Den vinnande rosen har jag skrivit ner i anteckningsblocket nu :)
  KRAM från ett grått grått Öland & Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lycka till med rosen.

   Kram Ulrika

   Radera
 3. Så underbara bilder på din fantastiska trädgård och vackra växter! Jag är extremt förtjust i träd och satte ett glanskörsbär här nästan det första jag gjorde. Det växte upp och blev jättesnyggt - men så efter 10 år ungefär så blev det angripet av nåt. Vad vet jag inte och det började tappa blad och grenar mitt i sommaren. Till slut var det helt naket och då sågade vi ner det. Sparade dock c:a 1,5 m och så satte vi en lykta på det. Men i år har jag tagit bort lyktan. Busken som växte bredvid har blivit så stor att man inte ser stammen och lyktan längre.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.
   Ja träd är ett absolut måste i trädgården:) Så tråkigt att ditt glanskörsbär inte ville vara med längre. Tror att körsbär tillhör de träd som kan vara lite knepiga och därför ibland kortlivade.

   Kram Ulrika

   Radera
 4. Hej Ulrika,

  Så flott presentasjon av dine beste planter i hagen :)
  Jeg er veldig enig med deg i dine valg som de beste. Den du kaller glanskirsebær ser så fin ut på ditt bilde. Jeg har også det treet her, men jeg har ikke tenk over at barken på treet er så fin. Hagen din er veldig fin!
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var väldigt svårt att välja, trots alla kategorier... Glanskörsbäret står på en plats som jag ser inne från huset och oavsett årstid så glädjer jag mig åt det.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 5. Bilderna från dina bästa planteringsnomineringar är nog allra bäst ändå. Men jag älskar frodighet, sten och lundmiljöer så det var kanske givet. Perennerna är också fina allesammans. Glanskörsbär är fantastiska och jag har satt 2 nya istället för det jag lämnade vid förra huset.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tycker oftast också att miljöbilder är mer givande än bilder av enstaka växter och nej, jag blir inte förvånad...

   Kram Ulrika

   Radera

Inte alltid som jag tänkt

Juli månad och perfekt trädgårdsväder med växelvis sol och regn. Regnet håller växterna fräscha och gröna, till och med gräsmattan är grön v...