1:a kvartalet 2021 hittar du här
I april var det full fart i trädgården. De dagliga turerna bjöd på nya upptäckter varje gång och i så gott som alla planteringar blommade det. Julrosor, vårlökar och tidiga perenner. Precis som det ska vara och som det också brukar vara.
En härlig tid full av energi och inga tankar på att jag några veckor senare skulle önska att jag inte petat ner små lökar överallt eftersom det gör det i princip helt omöjligt att lägga på kogödsel och mull, förutom att lökarnas blad ser trista ut innan de vissnar ner. Vem bryr sig om såna små detaljer när våren är här?
Den egna energin var det inte heller något fel på. Planteringarna rensades och gödslades så gott det gick mellan lökarna och andra vårblommor och projekt startades lite överallt. De flesta projekten involverade stenar i någon form. Ett större grävjobb på en grannfastighet frilade massor av vackert formade naturstenar och ett projekt i vår egen källare gav mängder av knäcksten. Vilken lycka.
Maj månad och början av den period i trädgården som är mest fascinerande och vacker. Både planterade träd och de som naturen själv valt att berika trädgården med blommade likaväl som buskar och många av lundpartiernas marktäckare. Trädgården hade definitivt vaknat.
Våren var mild och redan i april hade de första fördrivna plantorna av pak choi och sallad (och ranunkler) planterats ut i kökslandet. I maj växte de på fint och skörden av egenodlat grönt såg lovande ut men det var innan sniglarna hittat hit. Visserligen fungerade den nya inhägnaden kring kökslandet så att rådjuren inte kom år mina plantor, men sniglarna brydde sig föga.
Kring dammen såg det fortfarande lite kalt ut men i dammen fanns mängder av grodyngel. Precis som tidigare år kryllade det av dem innan de helt plötsligt var borta utan att jag visste om några klarat sig tillräckligt länge för att kunna ge sig av ut i trädgården. Kanske hade de istället blivit mat till dammens guldfiskar eller till snokarna som finns i trädgården varje vår.
Att den frösådda skogsalpklockan blommade för första gången var en av höjdpunkterna i maj. Vilken tuffing som klarat min minst sagt bristande omsorg under några år då den fick leva i kruka innan jag hittade rätt plats i trädgården för den. Den visade sig vara en riktig skönhet.
Jag blev också förtjust över att den planta av strutbräken som jag planterat och sedan flyttat till en ny, bortglömd, plats överlevt och dessutom spridit sig så som den ju gör när den trivs. Hur kunde jag ha missat det?Innan maj var slut hade covid hälsat på och alla stenprojekt i trädgården låg nere. Det positiva med det var att det gav mer tid till att njuta av det trädgården hade att erbjuda. Flera magnolior och rododendron hade satt fart på blomningen och ännu fler av lundens skönheter visat sig. Morgonturerna i trädgården blev allt längre.
Maj övergick i juni som inte på något sätt innebar att växterna slog av på tempot. Överallt blommade det och mycket stod ännu i knopp. Många av trädgårdens växter är lundväxter som har sin glansperiod under våren och försommaren och nu var det bråttom med att blomma.
I de lite mer solbelysta delarna av trädgården märktes det också att sommaren startat. Iris, pioner, klematis och allium blommade bland mycket annat.
Dahliaplanteringen runt kökslandet hade utökats mot gräsmattan tidigare på säsongen för att rymma alla nyinköpta dahlior. I mitten av maj sattes de i jorden och i juni hade de börjat växa ordentligt. Sniglarna hade fest varje natt och jag gick på jakt varje kväll och morgon för att försöka decimera antalet festdeltagare.
Lundpartierna svämmade nu nästan över av grönt och vårlökarnas blad doldes av allt annat som växt upp. I de så kala planteringarna i början av säsongen gick det knappt att se någon jord alls.Under senare halvan av juni började rosorna blomma och därigenom signalera övergången till högsommar. Flera av dem planterades så sent som hösten 2020 och uppenbarligen verkade de trivas bra på de platser jag givit dem. Det lovade gott för fortsättningen av säsongen.
Hei Ulrika!
SvaraRaderaDu har så mange fine blomster! Det er mange flotte primula og helleborus du har, og hele hagen din er så flott laget. Takk for hagevandringen! :)
Ha det godt!
Hej Marit,
RaderaTack. De flesta primulorna är egensådda med fröer från något som heter 'Vera Maud'-strain från Barnhaven. De flesta julrosorna frön som sått sig själva och som jag sen flyttat. Väl bekomme!
Ha det gott. Ulrika
Dina fina miljöer gör försommargrönskan mer än rättvisa. Trixet med gödslingen är att göra det ett par månader tidigare. Och på köpet får man, jag, en enorm känsla av tillfredställelse. Nu ska jag först bekämpa rådjur och skjute tankarna på sniglar en bit bort.
SvaraRaderaKram, Carina
Tack, vad glad jag blir. Ska försöka komma igång lite tidigare med gödslingen så får vi se om både jag och planteringarna blir nöjda... Rådjur är trist, här härjar de året om och det är inte alltid jag tänkt på att spreja. Fejade träd/buskar är lika illa som ätna ibland. Lycka till.
RaderaKram Ulrika
Hej Ulrika!
SvaraRaderaSatt och njöt av varenda bild, så fint. Gillar extra mycket bilden vid dammen och den vackra trädstammen, och den härligt skira grönskan. Underbar Magnolia.
Ha det gott /Kram Marika
Hej Marika,
RaderaVad kul. Tack. Var svårt att välja bilder, det finns alldeles för många att välja bland. Ja, miljön kring dammen är rogivande och min favoritvy över den är förbi stammen eftersom det ger extra djup. Visst är magnolian vacker!
Ha det gott. Kram Ulrika
Vad mycket vackert som du har att längta till det är en kavalkad av olika skönheter och vilken rofylld bild på den som du visar av dammen.Ha det gott/Margareta
SvaraRaderaTack. Ja särskilt försommaren är blomrik här och så här års får man extra mycket vårlängtan av att titta igenom alla bilder. Dammen är en pärla i trädgården.
RaderaHa det gott! Ulrika
Dit indlæg er en stor vitamin-pille, som jeg med største fornøjelse har slugt, og alle billederne er jo helt vidunderlige! Selvfølgelig kan jeg godt se du ikke får det hele for dig selv, og snegle er et stort problem - og arbejde, men der ser dog ud til at være rigeligt til alle! Sikke skønne bede med blomstrende vækster på alle hylder, fra løg til buske og træer, og sikke skønne sammensætninger! Man får virkelig lyst til at se det hele igen.
SvaraRaderaKompost på så fyldte bede må du hellere bringe ud i efteråret - hvis der bliver tid:)
Tak for et meget inspirerende indlæg!
Hilsner fra Ulla
Tack Ulla. Kul att inlägget blev så uppskattat. Alltid svårt att veta vilka bilder man ska välja. Försommaren i trädgården är den absolut härligaste tiden med alla växter och den frodiga grönskan. Jag kämpar på med gödslingen och ska nog hitta ett sätt som gör både mig och växterna glada.
RaderaVäl bekomme!
Allt gott. Ulrika
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera