torsdag 20 januari 2022

Drömmar

Vaknar upp till några centimeters nysnö på marken efter nattens snöande. Vackert och vintrigt. Igår var det grönt överallt och våren kändes nära trots att jag vet att vintern inte alls är över. Någon dryg månad till åtminstone innan det är dags att spana efter första snödroppen. 

Till dess får man ägna sig åt drömmar  - tema hos TrädgårdsFägring den här veckan.

Drömmen om och längtan efter våren är påtaglig nu. Lådan med alla fröer har åkt fram och de första vintersådderna har fått åka ut i kylan. Än så länge har jag bara sått ett fåtal och de fröer som behöver drivas inomhus får vänta några månader till innan de kommer i jorden. Det kommer alltså dröja länge till jag får se den första grodden sticka upp.

Sålådan i sig representerar ju också massor av drömmar, drömmarna om vackra sommarblommor och goda grönsaker. Drömmar som får mig att så lite för mycket varje år som sedan knappt får plats i de redan fulla planteringarna. Resultatet motsvarar sällan förväntningarna men alltid är det någon sådd som lyckas.

Mängder av vårblommor i stora fält är annat jag drömmer om. Den drömmen är långsiktig för i min egen trädgård är fälten än så länge inte så stora. Men med tiden så hoppas jag att de ska växa till sig, dels genom att sätta fler lökar men kanske främst genom egen spridning och lite hjälp från mig genom delning. 

Men även en ensam snödroppe eller krokus vore välkommen just nu.

Ge det några år så har jag ett snödroppsfält i lunden
Och ett krokusfält under äppelträdet

Drömmen om de stora fälten med vårblommor tillhör de drömmar jag får när jag besöker andra trädgårdar, ser trädgårdsprogram eller tittar i tidningar och böcker. Drömmar och visioner om vad jag vill göra med och i min trädgård, långsiktiga projekt som jag hoppas få genomföra.

Så var det med pergolan. Efter att ha varit på en rosfestival i Frankrike och sett pergolan på Hestercombe i England ville jag ha en lång pergola. Inte för att sitta i utan för att få en plats där klematis och rosor skulle kunna klättra över mitt huvud. 

Nu är förvisso inte mina rosor lika fina som de i Frankrike (än) och pergolan långt ifrån den vackra stenpergolan på Hestercombe. Men det blev i alla fall en lång pergola med både rosor och klematis.

Delar av den långa, svängda pergolan där rosen 'Valdemar' har börjat växa till sig.
I pergolans andra ände blommar 'Lykkefund' och en rosa klematis som jag tror heter 'Red Star'.

För tillfället drömmer jag om en sittplats omgiven av en lite högre stenmur, men jag har inte klurat ut var den skulle kunna vara. Vill inte göra en sittplats där jag inte trivs att sitta och alla bra platser är redan upptagna. Under tiden jag funderar vidare får jag se till att göra klart de projekt jag påbörjade förra året, som alla involverar sten i olika former. 

Stenmuren längs med slänten ner mot trädgårdens nedre del är ett av de ofärdiga stenprojekten. Den ska bli drygt trettio meter lång men hann bara bli hälften innan stenknäckningen i källaren avstannade.
Början på en naturstentrapp i en annan sluttning

Sen finns en mer avlägsen koppling till drömmar och trädgård för min del. När jag av någon anledning har svårt att somna, tänker jag på olika platser i trädgården där jag vill förändra eller utveckla det som är. I regel somnar jag då ganska snart och drömmer på riktigt.


Allt gott!

7 kommentarer:

 1. Hej Ulrika!
  Så herlige bilder av snøklokker og crocus hos deg. Det er mye å drømme om og glede seg til i årets sesong. Din steinmur ser flott ut, og det blir spennende å se den ferdig.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja nu börjar man längta efter våren och alla fina blommor. Stenmuren ska det byggas vidare på bara jag får lite mer sten....

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Dine drømme bliver jo til virkelighed, kan jeg se, og man må starte i det små:) Flot pergola og dejlige tæpper af forårs-løg! Dine stenprojekter skal nok blive lige så fine engang!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så länge jag själv kan påverka så brukar det bli som jag vill förr eller senare. Ser fram till att stenmuren ska bli klar.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Så fint med både snödroppar och krokus. Din pergola är mycket vacker med de fina rosorna. Stenarbete är tungt, så det är bra att ta det i etapper. Frölådan har åkt fram här också, men de flesta påsarna får vänta ett tag till.
  Ha en trevlig helg !
  Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Tack. Ja stenarbete brukar fresta på både ork och händer...

   Ha en fin helg du med. Kram Ulrika

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

En vild vildtulpan

Under de senaste åren har smala grågröna tulpanblad blivit allt fler och dessutom har de spridit sig över en allt större yta i en av mina pl...