onsdag 12 januari 2022

Året som gick - 1:a kvartalet 2021

2021 började milt och sin vana trogen blommade kejsarolvonet glatt vidare över nyåret och länge därefter. Vilken kämpe. Föga anade den (kanske) att januari skulle sluta i rikliga mängder snö och kyla som stannade nästan hela februari ut. 

Kejsarolvon Viburnum farreri.

Nedre delen av trädgården sedd från vägen

Glansmiskantus Miscanthus sinensis 'Malepartus'

Kornell Cornus sanguinea 'Midwinter Fire' underplanterad med sockblomma Epimedium x versicolor 'Sulphureum'

Tack vare att snön kom innan kylan slog till gick tjälen aldrig riktigt ner i marken. De dvärgcyklamen som visat vilja att börja blomma redan i januari kunde förverkliga sina ambitioner så snart snön försvann. Tätt följda av snödropparna och trollhasseln i lunden.
Dvärgcyklamen Cyclamen coum och snödroppar Galanthus nivalis

Trollhassel Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'
Växlingen från riktig vinter till vår gick snabbt och under mars månad började trädgårdens vårblommor blomma en efter en. Trädgården fylldes återigen av liv.

Snökrokus Crocus tommasinianus, snöklocka Leucojum vernum, våriris Iris 'Katharine Hodgkin' och blåsippa Hepatica nobilis.

Körsbärskornell Cornus mas
Lagom till första kvartalets sista dag slog den julros ut som bland många konkurrenter kom att bli min favorit med sin enkla form och mörkt färgade nektarblad. Även om jag vet att fröplantor inte alltid blir lika moderplantan var jag noga med att samla frön av den senare under året för att strö ut på lite olika platser.

Julros Helleborus x hybridus (möjligen 'Cherry Blossom')

Andra kvartalet hittar du här.


Allt gott!

12 kommentarer:

 1. Det var vinter og våren i hurtigfilm! Den første er staselig!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte mycket som händer i trädgården så tidigt. Visst är den.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 2. Så fint å se tilbakeblikk fra vinteren i fjor. Du fikk jo litt snø du også! Herlig å se dine coum blomstre og helleborus blomstre.

  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte helt ovanligt med snö i februari men det är i regel inga mängder. Två favoriter hos mig och varje år överraskar dvärgcyklamen mig med att blomma så tidigt. Före snödropparna...

   Ha det fint! Ulrika

   Radera
 3. Hej Ulrika!
  Så mycket fint vi har att se fram emot. Snöklockan har jag provat ett antal gånger, men den trivs inte. Ljuvliga snöbilder trots att de med vårblommorna lockar mer. Snön är nästan borta hos oss igen.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja visst har vi, nu börjar man längta till dess.
   Tror att snöklockan är lite knepig. Jag hade lyckats få den att trivas och sprida sig på ett ställe där jag tyvärr fick lov att gräva bort den. Nu har jag den utspridd på flera platser men den verkar inte helt nöjd.

   Ha det gott! Kram Ulrika

   Radera
 4. Dejlige billeder fra sidste års vintertid, det virker så lovende for de næste par måneder!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Ja vi har mycket att se fram emot!

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 5. En härlig palett av vårblommor som kommer tidigt. Tänk så många växter vi kan odla för att göra vintern kortare och våren tidig :) Gick en runda igår och flera av dem är beredda att börja våren så fort det blir lite varmare och soligare. Adonis, iris, snödroppar och cyclamen har knoppar eller visat sig. Det lovar gott :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst finns det en hel del. Av gammal vana tänker jag alltid bara på traditionella vårlökar som de första att komma igång men det finns ju så mycket mer. Ni är tidigare än vi, tror att jag får lov att vänta ett tag innan jag ser något som är redo (ja, förutom cyklamen då :) )

   Kram, Ulrika

   Radera
 6. Så vackra blommor du visar bilder på och så fina vinterbilder.Nog går vi mot en härlig tid då det så småningom börjar blomma på nytt.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och visst är det så, någon månad till bara sen börjar det!

   Ha det gott! Ulrika

   Radera

Fröerna jag gärna sår

— Jaha, är det dags nu igen? var familjens kommentar till att sålådan ställdes fram mitt på bordet en dag för någon vecka sen. Vana som de ä...