onsdag 26 januari 2022

Fröerna jag gärna sår

— Jaha, är det dags nu igen? var familjens kommentar till att sålådan ställdes fram mitt på bordet en dag för någon vecka sen. Vana som de är vid att såjord, såbrickor och travar med fröpåsar blockerar all annan aktivitet där. 

Frölådan är full av gamla och nya fröer som väntar på att komma i jorden. Än så länge har jag bara sått ett fåtal sorter som kan eller bör stratifieras och de står nu ute i kylan. Snart kommer förhoppningsvis fler fröer från STA och de flesta av dem kommer också få tillbringa några veckor ute. 

Men resten ska få vänta till åtminstone mitten av mars trots att jag köpte en s k odlingsstation med lysrör och allt förra året. Den fungerade utmärkt och det mesta grodde som det skulle i den men eftersom jag ville så fler sorter så måste de små groddplantorna flyttas ut i kallväxthuset för att skapa plats. Väl där stannade de i tillväxten eftersom det var lite för kallt och då är det inte så stor mening att så tidigt.

Så i år ska jag ståndaktigt vänta lite längre. Sen är det dags och några av dem jag ser fram emot att så är:

Rosenskära i lite olika färger. Förra årets nykomling var 'Cupcakes Blush' och den var fin och blommade bra men var otroligt hög. Långt högre än de 120 cm som var angivet på påsen. I år ska jag testa en dubbel vit, 'Double Click Snow Puff', som inte ska bli högre än 80 cm vilket känns mer lagom. Sen kommer några av de tidigare sorterna säkert också få en chans, om inte annat genom att de självsått sig planteringarna.

Rosenskära Cosmos 'Cupcakes Blush'
Tobaksblomman är tacksam och precis som rosenskäran lämnas den ifred av rådjuren förutom vid enstaka tillfällen. Narcisstobak och klocktobak eller någon annan hög sort är de jag brukar vara mest nöjd med. De är höga nog att synas i planteringar där perennerna blommat över för säsongen.
Narcisstobak Nicotiana sylvestris
Röd solhatt sår jag nya av varje år och då helst 'Magnus' och någon av de vita. I år har jag också tänkt prova 'Green Twister'. Ibland blommar de första året annars får man vänta till nästa men de ger bra lön för mödan och det finns alltid någon plats där de passar. Upplever också att de inte alltid är så långlivade så det är bra att ha reserver.
Röd solhatt, Echinacea 'Magnus (Superior)' andra året efter sådd.
Fingerborgsblomma i vitt eller aprikos. Väl värda besväret även om man normalt sett får vänta på blomningen till andra året. De senaste åren har jag dock sått en variant, 'Dalmation Peach', som blommar redan första året om man sår tidigt och som dessutom uppges vara perenn. Tjuvstartade lite i höstas och har fina plantor som står i kallväxthuset i väntan på våren och utplantering.
Fingerborgsblomma Digitalis 'Dalmation Peach'
Stor vaxblomma inspirerad av Carol Kleins 'Life in a Cottage Garden' och för det fina blågröna bladverket och de annorlunda blommorna. Lätt att så och blommar rikligt. Inte den mest uppseendeväckande kanske men vacker vid närmare kontakt och fin i buketter.
Stor vaxblomma Cerinthe major 'Purpurascens'
Lejongap har seglat upp som ett måste de senaste åren. Klarar rådjuren, blommar tidigt (och sent) och är fin i buketter. Dessutom är det inte ovanligt att de övervintrar. Allra helst väljer jag sorter där man vet vilken färg blommorna får.  

Lejongap Antirrhinum 'Orange Wonder' tillsammans med fingerborgsblomma, smällspirea och daglilja
Sommarrudbeckia 'Sahara' testade jag förra året och kommer att så i år igen. Blev inte helt övertygad av de plantor som valde att blomma här men har sett bilder på så fina att jag vill försöka igen. 
Sommarrudbeckia Rudbeckia hirta 'Sahara

Sen är det alltid svårt att låta bli att så blomsterkörvel. Gillar de platta blomställningarna och de passar nästan med allt. Har jag tur så självsår den sig men för att vara på den säkra sidan så sår jag några också. Brukar inte blomma så länge så det kan vara bra att så i omgångar om man vill ha blommor under en lång tid.

Blomsterkörvel, Orlaya grandiflora 

Kornvallmo kommer jag att både direktså direkt efter att snön smält undan och inomhus för senare utplantering. 'Amazing Grey' var ett fint inslag i planteringarna förra året likaså 'Mother of Pearl'  som blommar i olika rosa/aprikos färger.

Tre varianter av kornvallmo, Papaver rhoeas 'Amazing Grey' och en klunga av 'Mother of Pearl'

Sen brukar ett antal olika tomatfröer stoppas i krukor i förhoppningen om att skörden ska bli riklig. Men jag har egentligen ingen bra plats för dem eftersom mitt växtskjul/kallväxthus står lite för skuggigt och rådjuren inte låter de plantor jag odlar utomhus vara ifred. Trots det är tanken på egna tomater så lockande att jag varje år väljer att försöka. 

Frösådda Echinacea, Cosmos (endast blad), Limonium sinuatum och Ammi majus

Inte så många är ambitionen vilket kan innebära olika saker. Inte så många sorter, inte så många av varje sort eller inte så många som förra året. Vi får se vilket "inte så många" det blir i år. 



Allt gott!













7 kommentarer:

  1. Hej Ulrika,

    Ja, når frøposer og jord kommer frem vet min mann hvilken årstid det er ;)
    Det er så hyggelig å så frø ja, og det er så nange fine du skal så. Cosmos 'Cuocakes Blush' var helt nydelig, me npr den blir så høy er det i meste laget for meg. Så mørk oransje din 'Sahara' ble! Det er åpenbart fra forskjellige frøblandinger frøene kommer fra. Mine har vært mye lysere. Jeg tok frø forrige året fra mine egne planter og sådde de i fjor. De skal plantes ut i år, og det blir spennende å se hvordan de blir. Valmuene dine var helt nydelige! Jeg tror kanskje at jeg har frø av de et eller annet sted. De må jeg lete etter :)

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,

      Spännande att se vad dina egna fröer av 'Sahara' kommer ge för färger, gissar att det kommer bli en del variation. Jag hade några lite mer ljusa än den på bilden också, men de kom inte igång att blomma på samma sätt som den mörka gjorde. Vi får se om de överlevt vintern, som ju stundtals varit kall utan snötäcke som skyddar.
      Mina vallmo var härliga med sina pastelliga färger, lite som från en Monet-målning.

      Ha det fint! Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Har samma erfarenhet av Cosmos. Min första sådd blev högre än det stod på fröpåsen. Digitalis är en favorit, vill inte vara utan den. En perenn aprikosfärgad låter toppen.
    Den fina Vallmon har jag också frön till. Av någon anledning brukar jag glömma att så både Vallmo och Luktärter. Jag kan inte heller så för tidigt finns inte plats att ha plantorna. Brukar fubgera bra att så i växthuset men det får vänta ett tag. Tänkte på tomaterna, har du provat ampeltomater, dem kanske inte rådjuren kommer åt.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Ska prova 'Cupcakes Blush' i år igen men sätta dem i lite magrare jord tror jag. Kanske löser det problemet. De aprikosfärgade fingerborgsblommorna är ljuvliga!
      Så klart, tomater i amplar borde ju fungera. Tack.

      Ha det gott! Kram Ulrika

      Radera
  3. Låter spännande och oavsett ambitionen blir det säkert bra. Jag har börjat fundera på om jag har lust att ta fram och se över vilka som finns och inte... Kanske kommer lusten snart :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har tiden på dig, och en massa annat du kan fokusera på för stunden om jag förstått rätt. Du ska se att när mars börjar så åker fröerna fram....

      Kram Ulrika

      Radera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...