fredag 1 april 2022

Satt på vänt

Våren som var på så god väg har gjort en paus och de senaste nätterna har vi haft flera minusgrader. Marken hinner knappt tina upp under dagarna som bjuder på ett par plusgrader och växterna väljer att ta det lugnt. Jag kollar väderprognosen varje dag för att se om något ändrats till det bättre, men ingen framgång än. De närmaste tio dagarna ska se ungefär likadana ut som de som just passerat. Aprilväder under mars och nu marsväder i inledningen av april.

Som tur är kan jag alltid hitta något att pyssla med och med ylleunderställ under och vantar så klarar man sig långt även om det bara är någon plusgrad. Växlar mellan att trava stenar, flisa grenar och lägga på mull där det går. När solen värmt marken ägnas eftermiddagarna åt att införliva en del av gräsmattan i planteringen under äppelträdet. Några kvadratmeter gräs mindre att klippa och några extra kvadratmeter att plantera något roligare i. Lite kul ska man ha i väntan på värmen.

Ett av de projekt som väntat på våren. Så småningom ska trampstenar bilda en gång över gräsmattan och ansluta till gången ner mot tomtens nedre del.

Klurar under kvällarna på vilka växter jag vill plantera där och ändrar mig hela tiden. Det enda som är säkert ät att jag kommer att lägga till en buxbom för att skapa lite oreda och dynamik. Sen brukar det inte dröja länge innan andra växter planterats utan att jag egentligen vet hur och oaktat de planer jag gjort.

Tar en tur i trädgården då och då för att se om något hänt trots vädret och njuter av det faktum att våren stannat upp så att krokusarna och dvärgcyklamen får glänsa lite extra länge. De har också fått sällskap av lite annat som hann slå ut innan vädret slog om.  

I lunden täcker fjolårslöven marken och bland dem tittar krokusarna upp

På andra ställen är det dvärgcyklamen (och en blåsippa) som står för färgen

En frösådd julros som hann börja blomma

Köpte för flera år sedan några snöklockor, Leucojum vernum, på Tradera. Förstår inte riktigt varför men de är svåra att hitta i vanliga trädgårdsbutiker trots att sommarsnöklockan, L. aestivum, är vanlig. Snöklockorna blommar vanligen lite senare än snödropparna även om blomningstiderna överlappar och jag tycker att de är väldigt fina om än kanske lite mindre gracila än snödropparna.

En liten klunga snöklockor. Numera finns de utspridda i trädgården tack vare egen spridning men också genom frösådd.
Några som inte riktigt uppskattat de kyliga nätterna är våririsarna som precis hann sätta igång med blomningen. Efter några tuffa nätter har de böjt på sina nackar och jag tvivlar på att de klarar av att räta på dem igen. Som tur är finns det många som fortfarande är i knopp.
Precis innan kylan så började våririsarna slå ut. Lite osäker på namnsort men det spelar mindre roll så länge de trivs.
Det har också börjat blomma i några av de krukor jag planterade vårlökar i i höstas och jag hoppas att de här lökarna klarar kylan bättre än irisarna. Vill inte gå miste om blomningen och har lagt över handdukar som skydd över en del krukor inför nätterna men är lite osäker på om det hjälper. Tröstar mig med att växter ofta är tuffare än man tror.
Krokus och uppstickande tulpanspetsar i stora frostsäkra krukor från Medelhavskeramik


Nu är det bara att hoppas att senaste tidens prognoser ska visa sig vara fel och att våren kommer tillbaka i det snaraste.


Allt gott!








11 kommentarer:

  1. Hej Ulla,
    Ja, plutselig stoppet våren opp, men likevel har du mye fint i blomst allerede. Dine store krukker med løk ser så flotte ut. Jeg har prøvd der samme her for første gang, og de kommer fint opp nå. Min krukke står i drivhuset, og derfor har de kommet vel tidlig i gang. Uansett er det hyggelig å se blomster inne også når vinteren ikke vil slippe taket.
    Dine våriris har en nydelig farge. Jeg plantet våriris for første gang høsten 2020, og de blomstret så fint i fjor. Jeg er spent på de vil komme igjen i år.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,

      Ja krukorna med vårlökar i är jag riktigt glad över. Ser dem från köksfönstret där det annars bara skulle vara en tom terrass och att varje dag se hur de fylls av grönt (och så småningom blommor) är härligt.
      Våririsarna har blivit en vårfavorit här. Jag väntar på att den "stora" våririsblomningen ska sätta igång här.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera
  2. Ulrika skulle det selvsagt stå. Beklager så mye.

    SvaraRadera
  3. Vackert med lökar i kruka :) Fördelen med kylan nattetid är det du skriver - det går långsamma och det blir mer tid för njutning. Vädret ska, åtminstone här, vara typiskt för april och väldigt varierat framöver...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja egentligen kanske det här är aprilvädret men eftersom det var länge sedan vi hade kallt i april och mars i år var så varm så känns det "upp-och-ner". Man vet ju att april kan bjuda på både det ena och andra i väderväg.

      Kram Ulrika

      Radera
  4. Hej Ulrika!
    Det ser fint ut hos dig, och kanske skall vi vara lite glada för vädret. Då blommar inte allt över så fort. Nej, föredrar nog värmen. Snöklockorna är så fina. Köpte på trädgårdsmässan ett år, av Zetas, färdiga plantor. Men de försvann efter något år. Har provat med lökar, men det fungerade inte. Dina krukor är jättefina, kommer att bli en vacker blomning.
    Ha en trevlig helg /Kram, Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Ja de kanske är lite knepigare än andra vårlökar. Här växer de i lerjord som är ganska blöt på våren och de förökar sig stadigt. Jag har också samlat frön från dem något år som grodde bra och kunde planteras ut efter något år.
      Krukorna är lyckade i år, ser dem från köksfönstret och har ställt hinder för så att inte rådjuren ska komma åt dem.

      Ha en fin vecka. Kram Ulrika

      Radera
  5. Ja, foråret er sat på 'pause' og vi får lov til at nyde nogle af blomsterne lidt længere. Her bliver det heller ikke varmt de næste 10 dage, men måske får vi så en hel del regn, og det er bare godt. Jeg har også brug for variation i vejret!
    Godt du stadig kan finde noget at lave i haven. Det ser fint ud med lidt ekstra bed, og lidt mindre græs. Det skal nok blive godt uanset hvilke planer du lægger:) Dine gamle bede med Cyklamen og anemoner, krokus og dorthealiljer ser dejlige ud!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det verkar som om våren tagit paus för väldigt många. Men så länge man kan vara ute och jobba i trädgården så är det okej och jag glädjer mig över de blommor som blommar. Gäller bara att ge sig tid till att gå tillräckligt nära. Idag ska vi få efterlängtat regn, sen sätter nog våren fart igen.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera
  6. Ja nog är det aprilväder! Ena dagen vårvärme och nästa dag storm...
    Så fint med vårlökar i kruka! Bra tips!
    Ha en finfin vecka :)
    Kram från ett blåsigt Öland & Titti

    SvaraRadera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...