tisdag 3 maj 2022

En vild vildtulpan

Under de senaste åren har smala grågröna tulpanblad blivit allt fler och dessutom har de spridit sig över en allt större yta i en av mina planteringar. Ytterst sällan har jag sett några blomknoppar och än mer sällan har någon lyckats blomma eftersom rådjuren har hunnit före. Men jag hade ett svagt minne av gula blommor.

Eftersom tulpanblad i sig inte är särskilt upphetsande gjorde jag vid något tillfälle ett halvhjärtat försök till att minska antalet plantor och upptäckte då anledningen till att den utökar sitt territorium varje år. Olikt de "vanliga" tulpanerna som bildar sidolökar så sprider vildtulpanen, Tulipa sylvestris, sig med hjälp av underjordiska utlöpare, s k stoloner.  

Jag ville inte gräva upp alla vårlökar i planteringen i jakt på utlöparna och gav därför upp tanken på att försöka få bort den, bladen skulle ju ändå vissna ned i samma takt som de andra lökarnas. Sen dess har den spridit sig än mer och jag tror till och med att jag hjälpt till med att sprida den till en plantering intill genom att att peta ner några lökar som kommit upp när jag planterat något annat.

Förra året gick jag lov att flytta en stor buskpion från planteringen vilket gör att solen når ner till jorden på ett annat sätt än tidigare och i år har vildtulpanen bestämt sig för att blomma. Inte bara med en utan ett tiotal små, vackra, gula blommor. Skyddade av julrosor men för säkerhets skull också sprejade för att rådjuren inte ska vilja äta dem. 

En vildtulpan, Tulipa sylvestris som blommar i skydd av julrosor.

Och fler knoppar som väntar på att slå ut.
Håller tummarna för att planteringen inte blivit för solbelyst för julrosorna och funderar på om jag inte ska hjälpa vildtulpanen lite med att sprida sig till de mer vilda delarna av trädgården där den passar än bättre. Det är ju ingen brist på lökar att flytta i så fall.Allt gott!
11 kommentarer:

 1. Ekstra stas med villtulipaner! Ikke dumt med juleroser heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, julrosor är toppen!

   Ha det gott. Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika,
  Den gule villtulipanen har jeg hørt er ganske vill av seg, men den er jo veldig søt. Jeg kjøpte en villtulipan i fjor høst, og er spent på om den brer seg eller holder seg i ro :)
  Nydelige juleroser hos deg!

  Hilsen Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Visst är den söt. Man ska nog tänka på var man placerar dem bara, jag har flera andra botaniska tulpaner som sprider sig väldigt med frö men de håller sig ju samman i en grupp till skillnad mot vildtulpanen. Ja julrosorna är fina.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 3. Spændende at din vilde tulipan endelig blomstrer! Du har haft megen tålmodighed med den, og måske er det bare en rigtig god idé at slippe den løs et sted i haven, hvor den ikke tager pladsen fra alt muligt andet:)
  I Danmark har vi en vild skovtulipan med gule blomster der hænger. Den er næsten umulig at flytte og spreder sig bedst ved frø, men er så sød!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lättare att acceptera alla blad (och spridningen) om den i alla fall blommar men den passar nog bättre i mer naturlika planteringar. Jag tror att er vilda skovtulipan är just T. sylvestris (den vi kallar vildtulpan), och jag tycker också att den är väldigt fin.

   Ha det gott. Ulrika

   Radera
 4. Hej Ulrika!
  Ibland får man ha tålamod, och vänta lite extra. Bra att du inte rensade bort alla.
  Den är söt.
  Ha det bra /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   "Trädgård är tålamod" brukar vara mitt mantra när växter inte riktigt växer så som jag vill och det är helt klart en fördel om man kan ha lite tålamod ibland:) Jag gillar den också och tur är det för jag kommer förmodligen inte kunna rensa bort den helt även om jag skulle vilja. Tur att min trädgård inte är så strikt!

   Ha det gott. Kram Ulrika

   Radera
 5. När man är intresserad av att ha en trädgård så får man oftast ha tålamod och blir därför så glad över en del överraskningar som inträffar oftast varje år.Jag gillar verkligen när man kan dela på knölar man har i jorden och placera dem på olika ställen .
  Den sista bilden är verkligen så vårlig med sina färger och vildtulpanen är så söt för att inte tala om julrosorna.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul när växter förökar sig och man kan dela dem och använda på fler ställen. Det känns som man får växter gratis.
   Ja visst blir man glad av de fina färgerna!

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 6. Det är en fin tulpan men som du skriver kan den vara bättre i vildare delar. På Ven hittar man den i grupper lite överallt.

  Kram, Carina

  SvaraRadera

En vild vildtulpan

Under de senaste åren har smala grågröna tulpanblad blivit allt fler och dessutom har de spridit sig över en allt större yta i en av mina pl...