onsdag 29 juni 2022

Var det värt det?

De senaste dagarnas hetta har tagit på krafterna, inte bara för mig utan även för ranunklerna jag började förgro i mars. Ranunkler sägs trivas bäst i temperaturer mellan 15 och 20 grader så våren och försommaren, som för många växter kanske var lite svala, passade ranunklerna perfekt.  Redan i slutet av april planterades de ut men skyddades mot värsta kylan,

Sen dröjde det till mitten av juni innan den första blomman slog ut och en dryg vecka senare hade många fler börjat. 

Under trädgårdsvisningen jag hade för några veckor sedan fick jag frågan om hur jag gjort för att odla ranunkler. Det visade sig att fler än jag haft problem med att få dem att gro och därefter växa till bra plantor. Tyvärr kunde jag inte ge några säkra tips, eftersom jag i år gjorde precis likadant som förra året då jag endast fick tre plantor av 20 att blomma. Att det i år gick betydligt bättre känns mer som en slump.

Nu verkar det som om blomningen går mot sitt slut, lite dryga två veckor efter den började. Under den tiden har jag hunnit plocka flera buketter både till mig själv och till andra. Med regn i prognosen plockade jag idag av de flesta blommorna som var kvar för att njuta så mycket som möjligt av dem. Vi får se om de få knoppar jag lämnade kvar orkar slå ut.

Väsentligt knepigare än dahlior, även om själva hanteringen av knölar och plantor påminner en hel del, och med en mycket kortare blomningstid. Tycker jag att de var värda allt jobb? Nja. Kommer jag göra om det? Troligen. Jag har ju trots allt bättre lycka med ranunklerna än med de grönsaker jag försöker odla i pallkragarna och de gillas dessutom inte av sniglar.


Allt gott!



6 kommentarer:

  1. Hej Ulrika,

    Ranunkler har jeg kun prøvd meg på en gang og det gikk ikke bra ;)
    Jeg er imponert over at du kan plukke inn buketter av de i flere omganger. Jeg hadde nok gitt opp for lenge siden, men jeg forstår deg godt at du dyrker de for de er veldig pene.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,

      Vi får väl se om jag lärt mig något om/när jag provar igen nästa år. De verkar vara en utmaning för de flesta som provar.
      Ja de är fina och det har känts lyxigt att plocka. Jag hade kunnat plocka mer än jag gjorde, en hel del hann bli för utslagna innan jag tänkte tanken.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Så vackra de är. Jag har provat några gånger men det blev ingenting. Köpte små knölar på mässan och skulle vänta med att så dem. De blev bortglömda, och då kan det inte bli något. Riktigt vackra, och en fin bukett.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Nej, man måste nog ge dem lite jord i alla fall för att lyckas. Ja, väldigt vackra men allra mest håller jag på för att de är dotterns favorit.

      Ha det gott! Kram Ulrika

      Radera
  3. De är verkligen så vackra jag hade köpt en påse med knölar men de har tyvärr inte kommit upp tyvärr.Hettan den är inte alls kul nu börjar det räcka vi hade bett om varmare väder men inte riktigt av den här graden.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Margareta

      Du är långt ifrån ensam om jag förstått det rätt. Knölarna ruttnar lätt och därför är det bra att förgro dem i lätt fuktad, mycket luftig jord och plantera dem "på riktigt" först när de bildat rötter. Men som sagt, jag gjorde så både förra året och det här och resultatet var väldigt olika.
      Det har nästan känts tropiskt på dagarna (och nätterna) men nu har vi fått lite vatten i alla fall och temperaturen är mer normal. Tycker som du att lagom är bäst.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...