söndag 19 februari 2023

Med solens hjälp

Vid en första tanke är färger inte det jag ser framför mig när jag tänker på trädgården just nu. Istället dyker bilden av en gråbrun massa upp, förutom de dagar när snön bäddar in den i vitt. Men så lockar solen ut mig på en tur i trädgården och på ett ögonblick lever trädgården upp och jag inser jag hur fel jag har. Trädgården är inte alls utan färger och det dystert gråbruna skimrar i guld.

Lite solsken på en annars ganska gråbrun yta där en tuja bidrar med lite grönt. 

Förutom att solen får det gråbruna att skimra gör den även underverk med alla vintergröna inslag i trädgården. Att rododendron, buxbom och diverse barrväxter bidrar till vinterträdgården var väntat men något jag från början inte tänkte på var alla perenner som också förblir gröna under vintern och därför också ger trädgården liv under vintern, i alla fall när snön inte ligger djup. 

Vid den här tiden på året önskar jag alltid att jag planterat ännu mer av julrosor, bergenia och hasselört för att nämna några perenner som är fina även på vintern. 
Men det är inte bara gråbrunt och grönt så här års. När man sen ser bortom det gröna så finns det annat som kan pigga upp under vintern. Som korneller och en del lönnar med vackert färgade grenar som lyser lite extra i vintersolen, för att inte tala om mot ett snötäcke. 

Korallkornell, effektfull mot en grön bakgrund

Skogskornell 'Midwinter Fire' i en lövmatta och i bakgrunden syns ytterligare en korallkornell.

Om gråbrunt inte låter så kul har kanske silvergrått en bättre klang och under hela vintern är mina syrenbuddlejor översållade av små silvergrå skott. Det brukar sägas att den ska klippas ner på våren innan tillväxten eller när den börjar skjuta nya skott, såvida den inte frusit ner helt och då skjuter nya skott från basen. Hos mig i zon 2 brukar nya skott bildas redan under hösten och sen klarar de sig som regel under vintern.  

Den här vintern har inte varit särskilt kall överlag men under ett par dagar i december blåste det hårda vindar samtidigt som det var upp emot femton grader kallt. Trots att mina syrenbuddlejor står exponerat verkar vare sig blåst eller kyla bekymra de vackra silvergrå skotten som dessutom skiner lite extra när solen tittar fram.

De unga skotten på syrenbuddlejan blir vackert silvergrå i solen

Avslutningsvis och med risk för att kanske bli tjatig får dvärgcyklamen avsluta ännu ett inlägg. Solen har smält snön och det ser ut som fler knoppar tycker det är dags att våren kommer och nog kvalar dvärgcyklamen in i ett inlägg om trädgårdens färger som är veckans tema på TrädgårdsFägring.Allt gott!

15 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,
  Så vakre farger du har i hage nå med alle dine korneller. Nydelige skudd på din buddleia. Det er et mildt klima du bor i. De små cyclamen er så vakre, og blomstene på de er veldig søte. Jeg lengter veldig etter våren og blomstring nå.

  Ha det godt. Hilsen Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja kornellerna är nästan som finast under vintern och skotten på buddlejan fascinerar mig. De små dvärgcyklamen glädjer mig vintern igenom, en del blommar under senhösten och fortsätter sen när våren kommer.
   Ja nu vill vi nog alla ha vår!

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Visst finns det färger i din trädgård också på vintern. Just nu är min vit, vi har fått snö under natten. Jag gick och spanade efter knoppar på mina Julrosor igår, och visst finns de, men väldigt små och långt där inne. En växt som jag gärna skaffar nya av. De små cyklamen är så söta och livar upp med den vackra färgen.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Ja, det snöat igen här också och kommer väl hålla på att hatta fram och tillbaka ett tag nu. Julrosorna står i knopp men är inte redo att blomma än. Vi får ge oss till tåls :)

   Ha det gott! Kram Ulrika

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Den lille cyklamen drar blikket til seg. Artig.

  SvaraRadera
 5. Solen hjælper til at se alle de farver som haven byder på - selv nu hvor vinteren stadig hersker - og der er nok at glædes over ved en lille promenade i det gode vejr. Om vinteren skal man kigge lidt ekstra grundigt, men alle farverne er der jo endnu, når man har plantet så varieret som du har.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vintern är så lång och det gäller att ta vara på solglimtarna för att njuta av trädgården även då.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 6. Du skrev på min blogg att vitt med lite grönt är kanske vackrast och du har helt rätt. Jag har en fantastisk tulpan som är vit med lite grönt och den är så snygg.....
  KRAM- Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så! Tror jag har den tulpanen också...

   Kram Ulrika

   Radera
 7. Hej!
  Ja, solen gör underverk med mycket, inte minst en vintrig trädgård där marken fortfarande är brungrå. Vackra bilder!
  Allt gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Birgitta,

   Tack! Kul att du skriver. Jag tittar ofta på din blogg men lyckas inte få mina kommentarer att synas, vet inte vad jag gör för fel... Vet du andra som haft problem och har något knep till hur jag ska göra, är jag tacksam att få veta.

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 8. Kul att vi är så olika :) Jag upplever de bruna och grå tonerna som superläckra och så användbara. Kanske är det därför där som jag gillar att gå i skogen på vintern för där finns många av de där slitna och vackra nyanserna. Sen är de en vacker bakgrund inne som jag gillar.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det. Men så länge solen ger dem lite skimmer så är de toppen, eller i sällskap med något vintergrönt som de kan lyfta fram :)

   Kram Ulrika

   Radera

Vivor i väntan på våren

Sedan någon månad står de där i butikerna: de små vivorna. En del enkla andra dubbla och fluffiga och alla har lysande vackra färger. Små sk...