tisdag 28 mars 2023

Några vårtecken ändå

Efter några nätter med temperaturer kring nollan och dagar med plusgrader blev jag nyfiken och tittade på SMHIs ankomstkarta för våren 2023. Javisst, den visar att våren meteorologiskt faktiskt har kommit hit. Så det är bara att ignorera nysnön och minusgraderna utomhus och njuta av de vårtecken som finns, om än kanske under snön just nu. Här är i alla fall några vårbilder från de fina dagarna i veckan som gick.

I lunden blommar snödroppar och trollhassel sedan flera veckor och de ser ut att hänga med ett bra tag till. De börjar ju som regel sin blomning redan på senvintern och en vår som den här gör att blomningen varar lite extra länge. 

De flesta snödropparna är enkla Galanthus nivalis och turkisk snödroppe G. elwesii men även dubbla varianter finns. Ibland delar jag på tuvorna för att sprida dem till fler ställen och i de flesta fall blommar de redan året efter. Köper jag nya lökar på hösten lägger jag dem i vatten några timmar innan plantering och det brukar ge klart bättre utdelning än att plantera dem "torra". 

Snödroppar i lunden, allra bäst tycker jag om att titta på dem i skymning när de riktigt lyser bland löven. 

Hamamelis x intermedia 'Arnolds Promise' är en trogen blommare i lunden. Tyvärr upptäckte rådjuren den förra året och en del av grenarna har skador från rådjurens fejningar.

Ett vårjobb man kan göra tidigt är att klippa bort (fula) julrosblad och det ägnade jag några timmar till medan vårsolen sken. Även om jag alltid känner det som att jag berövar julrosorna på deras energireserv när jag klipper bort bladen, kan jag inte neka till att jag ser fördelarna också. De vackra knopparna, och så småningom blommorna, syns ju så mycket bättre om bladen är borta.

Helleborus x hybridus 'Double Ellen Red' redo för vår.
När snödropparna redan blommat ett bra tag är snöklockorna, Leucojum vernum, på väg att starta. De är inte alltid lätta att hitta som lökar och jag minns att jag köpte mina första via Tradera för en dyr penning. Sedan dess har jag delat dem men också tagit fröer och sått (eller tagit vara på fröplantor som jag hittat) och nu finns små kolonier lite här och där. 
En yrvaken snöklocka som nog önskar att den väntat lite längre nu när kylan är tillbaka.
Ett lika säkert vårtecken hos mig som vårblommorna är ett starkt lysande, kallvitt sken inomhus. I år är det gästhuset som får husera alla fröer som precis kommit i jorden och resultatet av ett lyckat experiment som jag startade för sex veckor sedan: ett helt brätte med ranunkler.

Förra året funderade jag på om det verkligen var värt allt arbete med att fördriva ranunkler i förhållande till den ganska korta blomningstiden. Så när de blommat över tog jag upp dem ur jorden och la dem i en hög i växthuset med jord och allt. När hösten kom veknade jag och de flyttades till källaren för vintervila på frostfri plats. 

Så kom februari med en längtan efter vackra blommor. Jorden pillades bort från ranunkelknölarna som fick svälla i rumsvarmt vatten några timmar innan de planterades i krukor. Under och runt knölarna hade jag ett tunt skikt med vermiculit för att de inte skulle ruttna så lätt. Krukorna ställdes på en kapillärmatta (med tillgång till vatten) i ett svalt utrymme nära ett fönster. 

Fem veckor senare hade de utvecklat fina plantor som nu väntar på att temperaturen utomhus ska bli lite stabilare över nollan innan de planteras ut. Mindre komplicerat kan det nog inte bli så blommar de fint så småningom får de hänga med flera år.

Ranunkler i mitten av februari och mitten av mars

Frösådderna tittas till varje dag och efter en vecka har det börja spira lite här och var. Som alltid är glädjen över nya sorter som tittar upp stor, särskilt om jag inte sått den sortens fröer tidigare. Så länge de kan vara kvar i såbrättena räcker platsen under lamporna till, sen hoppas jag att värmen kommit tillbaka lagom till att de ska planteras isär i större krukor.

Julrosor efter ett första snöfall som sedan följts av fler...


Allt gott!


13 kommentarer:

  1. Hej Ulrika,

    Ja, våren har nok kommet til deg, selv om jeg ser snøen på ditt siste bilde. Snøklokkene blandt løvet er så vakkert å se på! Dine juleroser er også så fine, både uten og med snø :-)
    Her var det - 10 grader i natt, og jeg begynner å tvile på om vi får vår her noen gang ;-) Den vil jo komme, men den blir sen i år. Jeg nyter dine bilder med og uten snø, for de gir meg håp om at det en gang må snu her også.

    Ha det godt!
    Hilsen Marit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,

      Ja, våren är (har varit) här men vi har fått dryga decimetern snö sedan bilden på julrosen togs och hade minus sju i natt och minusgrader hela dagen idag och så ska det tydligen fortsätta. Så våren pausar håller låg profil någon vecka till verkar det som.
      Vi får trösta oss med att när det väl kommer igång så blir det härligt!

      Ha det gott! Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Härliga bilder med både snöklockor och Julrosor. Dina sådder är riktigt fina, har sått i omgångar lite sommarblommor och perenner. De får vara i växthuset, de flesta har börjat visa lite grönt. Brukar så lite tomater som får vara inne, men har inte sått något ännu. Hade tänkt få färdiga plantor av min dotter. Hon hade lite problem med sorgflugor. Så vi får se. Det är skoj att se hur det växer, dina sådder har blivit riktigt stora.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Frösådderna har inte kommit så längt än, det är ranunklerna som är så där stora och fina. Räknar med att de ska kunna planteras ut tidigt och skyddas mot kyla m h a fiberduk om det behövs. Har sått av de tomatplantor jag hade från sedan tidigare men lyckas aldrig bra med skörden sen. Vi får se hur det går,
      Helt vitt ute igen och kallt, brrrr.

      Ha det gott! Kram Ulrika

      Radera
  3. Fine forårstegn hos dig! Her er vintergækkerne ved at være færdige for i år, men vi har haft glæde af dem i et par måneder, hvor de har lyst op i haven. Arnold Promise har vi haft her 4-5 år og den har også blomstret længe, men det er trist rådyrene holder af den. Her i haven spiste de alle bladene og det kan sådan en ny plante ikke lide.
    Det må være dejligt at have et helt gæstehus til alle potterne med sommerblomster, og dine ranunkler ser meget lovende ud! Godt du gemte knoldene og fik dem i gang igen! Der er jo nok at glæde sig til lige nu...

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Ja ni ligger lite före oss och nu har vi "vinter" igen. Rådjuren har låtit mina trollhasslar vara i fred i många år men förra året fejade de sina horn mot grenarna så att de, i vissa fall, bröts av. Bladen låter de i regel vara ifred (än).
      Ja, gästhuset står öde just nu i alla fall så det var en bra lösning. Ranunklerna ser ut att bli väldigt fina i år.

      Allt gott! Ulrika

      Radera
  4. Your spring garden is so lovely. Red helleborus are my favorites. For sure I've them in my Austrian garden too. Hope the weather will be nicer soon and wish you happy gardening
    All my best
    Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Thank you! and thank you for visiting my garden blog. Looking forward to spring to come! Happy gardening.

      All the best,
      Ulrika

      Radera
  5. Flera vackra och härliga vårtecken hos dig! Fördelen med de låga temperaturerna är ändå att blomningen blir lång. Jag tittar också till frösådder varje dag, åtminstone de som står inne.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  6. Helt underbara vårbilder, tack! Väntar fortfarande på vårtecken här! Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
  7. Våren den har verkligen kommit till dig det visar dina fina vårtecken en stor tuva med vita snödroppar och även en lite sömnig julros full med knoppar.Söta snöklockor som tittar yrvaket upp och undrar om våren ändå till slut är på gång.Våren är underbar nu när den äntligen kommer.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera

Våren pausar

  Efter en påsk med lite högre temperaturer och stundtals vackert vårväder väntar några dagar med vinter igen. På påskafton satt vi i vårsol...