fredag 18 augusti 2023

Snart så är det stängt

 

Väderomslaget, från förlamande hetta till normal svensk sommar där solen ibland går i moln och det till och med regnar då och då eller till och med hela dagar, kom som på beställning och samtidigt som viltstängslet. Sedan dess har så mycket tid som möjligt ägnats åt att få stängslet på plats.

Till en början har vi fokuserat på de mest uppenbara öppningarna in i trädgården och på att se till att stängslet sitter så pass att hjortarna inte kan ta sig igenom. Än finns det några lite mer dolda öppningar som rådjuret ibland smiter in via men som hjortarna ännu inte hittat och det märks att besöken är färre. Så småningom ska vi finjustera och se till att allt ser bra ut.

Igenbommat.

Redan nu känner jag en återuppväckt glädje över trädgården och istället för att starta dagarna med att fundera över hur mycket som blivit förstört, ser jag istället fram emot morgonturerna. Glädjande nog tycker de flesta förbipasserande att det blir "fint" och det har visat sig att många grannar också funderar på att sätta upp någon typ av skydd mot rådjuren och hjortarna. 

En hel del grenar fick lov att klippas bort från rododendron för att nätet skulle kunna monteras men om något år kommer de nog växt till sig igen och hjälper till att dölja nätet.

Sju öppningar med grindar, varav två med dubbeldörrar, och ytterligare två enklare öppningar i stängslet behövs för att få allt att fungera. 

Under tiden jag knappt tagit blicken från stängslet har livet i trädgården fortsatt som vanligt. Hostor, stjärnflocka, nävor och en hel del annat behöver tid till att återhämta sig men det finns som tur en hel del annat som blommar just nu. Dahliorna och solhattarna har lyckats sätta nya knoppar och mjölkklockan som fick en ofrivillig "Chelsea chop" av rådjuren blommar lite försiktigt.

Mjölkklocka, Campanula lactiflora.

Dahlia 'Labyrinth'

Den numera traditionella dahliaplanteringen vid sidan av tvättvindan.

Solhattarna frösår sig själva i planteringen.

Vita solhattar, Echinacea purpurea 'White Swan' och i bakgrunden en skuggviolruta, Thalictrum rochebruneanum, som precis börjat blomma.

Rosenskära, Cosmos 'Apricotta', kommer jag så flera år. Lagom höjd och generös blomning, och utöver det en otroligt vacker färg....

Anisisop och vipphortensia, Hydrangea 'Limelight'. Förhoppningsvis ska berget som är täckt av krypoxbär och de nyuppsatta vajertrådarna skydda.
Trots att rådjuren varit och knipsat knoppar med jämna mellanrum har den här planteringen varit vacker under hela sommaren.

Favoritdahlian 'Night Silence' i sällskap av 'Sebastian', allium 'Millenium' och hortensian 'Annabelle'

Sensommarblomningen har kommit igång med andra ord och jag inser att sommaren sprungit iväg medan jag byggt stängsel. Rådjuret var på besök i natt och smakade på lite rosknoppar men det tillhör numera ovanligheterna. Förhoppningsvis ska de sista vägarna in i trädgården stängas snart och jag ser redan nu fram emot nästa säsong. 


Allt gott!

8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Så flott ditt nye gjerde har blitt med porter til å gå igjennom. Det ser veldig gjennomtenkt og solid ut, og jeg er sikker på at det vil fungere veldig bra. Hvor stor er hele hagen din inklusiv huset og alt? Jeg skulle gjerne hatt noe lignende her, men tomten her er så vanskelig med veldig store trær, med en bekk nede i bunnen av grensen. Så jeg har gitt opp å få til et lignende prosjekt. Hagen din ser ut til å trives veldig godt med det vekslende været som har vært i sommer. Her har det regnet veldig mye i hele juli og også nå i august. Jeg må innrømme at jeg ønsker meg sol og tørke igjen ;-)
  Ha det godt!
  Hilsen Marit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Tack, det börjar ta form och jag börjar vänja mig vid hur det ser ut. Vår tomt är nästan 2700 kvm med fem meters höjdskillnad. Huset ligger på en bergknalle och merparten av trädgården är två områden som ligger några meter ner på var sida om huset. Nivåskillnaderna och att vi har två olika infarter till trädgården samt en gång ner mot Östersjön (som vi inte vill stänga av med stängsel) gör att det blir många grindar för att allt ska fungera.
   Tack och lov har vädret i sommar varit gynnsamt för trädgården även om torkan i maj-juni höll på att bli lite för långvarig. Därefter har vi fått regn men inte de mängder som kommit på så många andra platser. Det är först nu det är fuktigt en bit ner i jorden om man gräver. Jag förstår att du längtar efter sol och värme och jag önskar mig också en fin avslutning på säsongen.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Det er jo et kæmpearbejde at sætte sådan et dyrehegn op, og jeg forstår godt al din opmærksomhed har været rettet mod hegnet. Det er nogle fine låger også, og der er meget at tænke på, når det også skal fungere praktisk i hverdagen, men nu er du ved at få haveglæden tilbage, kan man mærke. Jeg har selv mistet så mange dejlige planter i kolonihaven de sidste par år, at jeg fuldt ud forstår din glæde!
  Dejligt du allerede kan se en forskel på planterne, og nå at få set din have som den egentlig skal se ud inden høsten er over os for alvor. Jeg har på fornemmelsen at rådyrene opfatter vores haver som de rene slik-butikker, hvor de går og nipper de fineste blomsterknopper i sig - som du siger 'the Chelsea chop' - men ikke bare i juni! Dejligt at se dine fine blomsterbede som de skal se ud - og som du har forestillet dig da du plantede dem. Du er så dygtig til at sætte blomster og blade sammen, og nu kan vi andre også få lov at se hvordan det hele er tænkt:-)
  Stort tillykke med hegnet!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var mer arbete än vi trodde från början. Det känns väldigt skönt att det snart är klart. Jag börjar vänja mig vid hur det ser ut och när jag är i trädgården märks stängslet inte särskilt mycket tack vara alla växter.
   Vissa växter återhämtar sig bättre än andra men jag ser redan nu fram emot nästa säsong. Tänk bara att kunna ha tulpaner!
   Tack, både för de vänliga orden om min trädgård och för lyckönskningen!

   Allt gott! Ulrika

   Radera
 3. Gillar den lilla grinden - fin, och smart lösning för att hindra rådjuren. Jag är mer än lätt avundsjuk på ert staket. Jag har visserligen blommande kärleksört och rosor i år men det känns som en tillfällighet..

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det känns lite som en nystart i trädgården, massor av möjligheter öppnar sig när jag (förhoppningsvis) inte längre behöver fundera på om rådjuren gillar något eller inte.

   Kram Ulrika

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Hej Ulrika!
  Det ser fint ut, och kommer som du säger att synas mindre då växterna växer igenom. Huvudsaken att det håller djuren utanför. Det kan inte vara särskilt kul att få sina träd och buskar förstörda och uppätna. Du har så mycket fina blommor, hoppas de klarar sig nu.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera

Har blivit med fågelbad

  Är lite förtjust och småler när jag numera går förbi det som var trädgårdens kanske minst attraktiva del: den inhägnade köksträdgården. In...