tisdag 12 september 2023

Ett bra beslut


Ibland tar det ett tag, eller i det här fallet flera år, innan femöringen trillar ner. 

När vi renoverade huset för tjugo år sedan stod ett äppelträd lite i vägen och i all hast flyttades det till en plats där det fanns lite jord i en skreva. Inte den mest optimala placeringen med tanke på bergknallarna runt omkring men på den tiden var trädets krona liten. 

Senvinter eller tidig vår i väntan på att krokusarna under trädet ska sticka upp.
Med åren blev trädet för stort för platsen och förutom en vacker blomning och ett fåtal äpplen bidrog det inte med något "extra". Dessutom hade nivån i planteringen runt omkring vuxit på höjden så trädet stod helt plötsligt tjugo centimeter under omkringliggande jord.

Det var inte lätt att hitta en bild på planteringen kring äppelträdet eftersom jag alltid försökt ta bilder där trädet inte syns. Så här såg det i alla fall ut sommaren 2022.
Äppelträd kan ju beskäras och några stenar kring stammen löste problemet med nivåskillnaden. Frid och fröjd eller? Nej, inte alls. Trädet stod helt enkelt på fel plats och skymde planteringen under och bakom, så i våras bestämde vi till slut att ta bort det.
Bara stubben kvar.
Det tog bara några minuter sen var bara en liten stubbe kvar av trädet. Inte en enda gång har jag saknat det utan istället njutit av att kunna se planteringen i sin helhet. För att få lite höjd har tre buskrosor, en vipphortensia och en liten bokplanta planterats. Sen fyllde jag som vanligt på med några dahlior och lejongap mellan perennerna. 

Vipphortensian ska förhoppningsvis hjälpa till att blockera sikten mellan oss och våra grannar och boken kommer klippas till en pelarform.

Krokusblomning

Perennerna börjar sticka upp.

Försommar och pärlbusken blommar samtidigt med nejlikroten. 

Högsommar med lejongap, purpurmejram, rysslök och solhattar.

På väg mot sensommar
Rosorna och vipphortensian har inte gjort så stora väsen av sig ännu. Rådjuren hann knipsa merparten av både nytillväxt och knoppar men tack vare regnet under sensommaren har rosorna skjutit nya knoppar som jag hoppas ska hinna öppna sig innan säsongen är över. De första knopparna på klematisen 'Alionushka' blev också betade men den kom snabbt igen och har blommat i massor och ser ut att fortsätta ett bra tag till. 

Det tog tid att inse att äppelträdet skulle bort men till slut så. Från att vara en plantering som jag nästan bara gick förbi har jag under hela säsongen glatt mig över att kunna se alla perenner och inte minst 'Alionushka' blomma. Till nästa år kommer förhoppningvis kommer också vipphortensian och rosorna igång ordentligt. 

'Alionushka'Allt gott!

8 kommentarer:

 1. Hej Ulrika,

  Ja, det tar sin tid å få bestemt seg om trær som skal/må bort. Bedet ditt under der epletreet sto ble jo veldig fint og åpent etterpå. Det er utrolig hvor mye bedre det blir når et stort tre er borte. Jeg har en stor lerk som må felles. Det har vært vanskelig å bli enig med meg selv, men nå skal det bort i høst.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marit,

   Ja det gäller att ge sig tid innan man bestämmer hur man ska göra men även ett träd kan ju ha hamnat fel och begränsa trädgården i övrigt och då känns det befogat att ta bort. Istället har vi nu planterat ett nytt äppelträd på en mer passande plats. Planteringen överraskade med att se fin ut redan i år, jag hade förväntat mig att jag skulle behöva modifiera den mycket mer men de få växter jag la till känns tillräckligt för att den ska bli ännu bättre med tiden.
   Lycka till med lärken!

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 2. Hej Ulrika!
  Ja ibland tar det ett tag att ta beslut. Håller med dig det blev riktigt fint. Så vacker plantering och en massa vackra blommor.
  Ha det gott /Kram Marika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marika,

   Tack! Ja det har känts helt rätt ända sedan trädet försvann. Planteringen är bland det första jag ser när jag går ut på mornarna och till skillnad mot tidigare tittar jag på den ordentligt varje dag och gillar det jag ser :)

   Ha det bra! Kram Ulrika

   Radera
 3. Det var en dramatisk avgjørelse, men noen ganger må man gjøre slikt. Bedet ble veldig vakkert. Ha det fint!
  /Irene

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja en del förändringar man gör märks mer än andra. Den här blev jag väldigt nöjd med.

   Ha det gott! Ulrika

   Radera
 4. Normalt ville jeg synes det var synd at fjerne et godt træ - et æbletræ - men du har nok gjort det rigtige her, hvor beplantningen nu kan ses i sammenhæng med klipperne omkring bedet. Det er en meget smuk kombination! Jeg kan forstå du selv er tilfreds siden du nu har taget gode billeder af området hele sæsonen. Dejligt med blomstring fra tidlig vår til efterår, og nu kan du endda have dine blomster i fred for rådyrene. Næste år bliver helt fantastisk!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 5. I bland så är det svårt att hitta rätt placering för en del växter och träd blir ju så höga på sikt och då är det inte så lätt men det verkar som Ni gjort slag i saken och till slut hittat rätt.Vi får hoppas på det i alla fall.Ni verkar ha en riktigt fin trädgård där det finns många vackra växter.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera

Har blivit med fågelbad

  Är lite förtjust och småler när jag numera går förbi det som var trädgårdens kanske minst attraktiva del: den inhägnade köksträdgården. In...