"Gör om, gör rätt" är något som är vanligt förekommande i min trädgård. Den här gången gällde det rosenträdgården som jag planterade för två år sedan (läs här). Soligt läge, bra jord och en fungerande sprej mot rådjur gjorde att allt såg bra ut. Framför mig såg jag mängder av rosor i en härlig mix.
Det jag inte såg var vad som var mellan mig och rosorna, köksträdgården och vad det innebar. Rosorna hann inte ens visa upp sig innan jag bestämde mig för att hägna in köksträdgården m h a armeringsnät för att hindra rådjuren från att tugga i sig alla grönsaker. För att ytan skulle fungera praktiskt fick även rosorna lov att hägnas in och med tanke på rådjurens kärlek till rosknoppar såg jag det som en toppenidé. Nu skulle jag ju t o m slippa spreja.
Armeringsnät är ganska diskret men däremot ser en köksträdgård ser inte alltid så kul ut. Så för att få en vackrare avgränsning mot gräsmattan dröjde det inte länge innan jag hade gjort en plantering utanför armeringsnätet. Perfekt plats för dahlior eller andra lite högre perenner. Men också ett effektivt hinder från att se rosorna. Enda möjligheten att se dem var om jag gick in i inhägnaden.
 |
Innanför stängslet, bakom dahliorna gömmer sig rosenrabatten. Visserligen skyddade från rådjuren men också från att synas utifrån. Bilden är från dahliablomningen 2021, i år var blomningen väsentligt sparsammare men plantorna lika höga. |
Under sommaren har jag funderat på hur jag ska kunna njuta av rosorna på ett bättre sätt. Att ha rosor som jag inte ens ser känns ju inte optimalt. Samtidigt fick årets erfarenhet av dahlior, som dröjer med att blomma eller inte blommar alls, mig att fundera på hur bra det är att ha en hel plantering dedikerad till dahlior. När jag håll på att gräva upp dahliorna trillade poletten ner...
Jag blandar dem förstås, d v s några av rosorna får flytta ut utanför stängslet och antalet dahlior får bli mindre. Vanligtvis kommer rosorna igång lite tidigare än dahliorna och tar sen en liten paus. Om dahliorna sköter sig så tar de över blomningen och sen får de skina tillsammans genom sensommaren. Skulle dahliorna vägra, så har jag även säkrat upp med en syrenhortensia längs ena sidan.
Två rosor, 'Alchymist' och 'Crown Princess Margaretha', är numera planterade nära armeringsnätet och ska förhoppningsvis klättra upp och bilda en skärm framför köksträdgården. Att 'Crown Princess Margaretha' gärna klättrar visste jag inte när jag köpte henne, men det har hon visat genom att skicka upp långa skott längs stängslets bakre sida. Med sin nya placering får hon en bättre chans att visa vad hon går för.
 |
'Alchymist' och 'Crown Princess Margaretha' |
Den tredje rosen har fått en lite mer framskjuten placering i planteringen och kommer flankeras av dahlior och blomma mot en bakgrund av höga, rosaröda temyntor. Blommar den som den gjort i år så kommer jag bli mer än nöjd.
 |
'The Queen of the Musks' |
För att knyta an till veckans tema på
TrädgårdsFägring så är det också här jag så småningom kommer att plantera de flesta narcisser jag beställt i år. 'Obdam', 'Manly', 'Salome', 'Cheerfullness', 'Thalia', 'Waterperry' och 'Mount Hood', alla i vita eller mjukt gula toner.
Till att börja med sätter jag narcisserna i krukor, låter dem stå frostfritt till efter jul då de åker ut i kylan. När våren kommer och jag ser var och hur många gamla lökar som kommer upp, kompletterar jag med de krukodlade. Blir det några över så får de pryda entrén.
Annars har jag varit sparsam med lökinköpen i år. Utöver narcisserna är det bara två sorters tulpaner jag skaffat till de två stora lerkrukorna jag ser från köksfönstret. Minns att det var någon rosa och någon vit, båda enkla och tidigblommande. Sortnamn? Ingen aning, planteringen gick fort och minnet är kort.
 |
Tulpanfägring våren 2022 |
Fortfarande finns det rosor kvar innanför stängslet och jag får fundera vidare på var de kan trivas och synas bättre. Rätt vad det är kommer jag på det.
Allt gott!