tisdag 19 januari 2021

Året som gick - 2020 fjärde kvartalet

Fortsättning - 2020 fjärde kvartalet  (första kvartalet finns här) (andra finns här), och (tredje här)

OKTOBER - DECEMBER

Höst och nere vid dammen hade strimlönnen börjat skifta till guldgula färger. Ibland glömmer jag bort hur vackert det är med de gula färgerna under hösten, men den här lönnen och en stor asp som står vid vår infart påminner mig.

Strimlönn, Acer tegmentosum 'White Tigress'

Jag kunde se spår av rådjursbesök i trädgården igen och insåg att jag glömt bort att spreja med Trico-graden. Hela sommaren hade jag mer eller mindre varit förskonad men nu visade det sig att rådjuren inte alls glömt bort var det fanns godsaker. Ser ibland att man beskriver funkior som rådjursresistenta vilket inte stämmer med mina erfarenheter.

Avätna funkia-blad efter att rådjuren passerat. De röda bladen tillhör en ung perukbuske, Cotinus coggyria 'Royal Purple'

Dahliorna verkade obekymrade om att hösten var i antågande och blommade på för fullt. Än hade vi inte haft någon frost och det skulle dröja länge än. Några som uppskattade det var insekterna som passade på att njuta.

Matkö till en frösådd dahlia från 'Bishop's Children' frön.

Dahlian 'Nicholas' och den frösådda 'Bishop's Children' tillsammans med Miscanthus sinensis 'Malepartus'

En liten kämpe som under året jobbat sig in i mitt hjärta, en frösådd koreansk berberis som stoppats ned bland ogräs i utkanten av trädgården, visade upp sina fina höstfärger. Nästa år ska jag måna om den lite bättre så kanske den sätter fart att växa.

En ung Berberis koreana

Mot slutet av månaden hade flera buskar nere i lunden också bestämt sig för att det var höst, liksom träd och buskar vid dammen.

Stor häxal, Fothergilla major och blodolvon, Viburnum sargentii 'Onondaga' lyser upp lunden.

Ullungrönn, Sorbus ulleungensis 'Dodong' och upplysta blad av sköldbräcka, Darmera peltata.

November och en liten höstkrokus, som hamnat mitt i en nyplanterad buxbomshäck, gjorde sig beredd att blomma i höstsolen. Ett kronblad hade böjts lite fel och lämnat en glugg för en insekt som såg till att förse sig.
Höstkrokus, Crocus speciosus.

Nere i en nyare del av lunden hade lärkträdets gyllene barr bäddat åt julrosorna och andra växter som alla kommer att stå gröna tills i vår. 


I mitten av november tyckte trollhasseln att det var dags att försöka öppna sina blommor, men valde sen att stanna upp över vintern.

Hybridtrollhassel, Hamamelis x intermedia 'Barmstedt Gold'

December och den lilla koreanska berberisen hade släppt sina blad och visade nu stället upp sina fina grenar, som hade små stjärnor vid varje bladärr. Så passande!

Berberis koreana

Och en del växter påminde om att det kommer en ny vår så småningom. Kejsarolvonet nere i lunden blommade sedan november och dvärgcyklamen hade skickat upp sina blad (och i vissa fall även blommor) på flera håll i trädgården.

Kejsarolvon, Viburnum farreri

Dvärgcyklamen, Cyclamen coum 

Nu är det bara att vänta på våren 2021. Allt gott!










































Ännu hade dahliorna långt ifrån givit upp och de skulle blomma länge denna milda höst. Än så länge hade vi inte haft någon frost och allt som allt blev det två frostnätter innan året var slut. Insekterna klagade inte utan tog tillvara på tillfället.

Matkö på en Dahlia från 'Bishop's Children'-frön

Dahlia 'Nicholas' och en frösådd 'Bishop's Children' som sträcker sig upp mot Miscanthus sinensis 'Malepartus'

Efter en säsong med väldigt lite rådjursbesök i trädgården hade jag kanske blivit lite slarvig med att spreja med Trico-garden. Det straffade sig snart och på alltfler ställen kunde jag se spåren av att de inte på något sätt glömt bort var det finns godsaker. Funkior sägs ofta vara rådjursresistenta, vilket inte alls stämmer med min erfarenhet.
I branten hade rådjuren kalasat på några av mina funkior. Den rödbladiga busken är en ung perukbuske, Cotinus coggyria 'Royal Purple'

8 kommentarer:

  1. Hej Ulrika,

    Ja, rådyr glemmer nok ikke hvor godsakene befinner seg.
    Jeg så rådyrspor her senest i går.
    Så flotte dahlia du viser. Miscanthus sinensis 'Malepartus' står på min ønskeliste, for den er så fin.
    Cyclamen coum har så fine tegninger på bladene. Du er heldig som kan ha de ute i hagen din.

    Ha det godt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marit,

      Nej, de gör nog inte det. Så här på vintern kan man se hur de rör sig över trädgården (när snön ligger) och tyvärr äter de ju också vissa vintergröna blad. 'Malepartus' är ett vackert gräs som jag kan rekommendera.

      Ha det fint! Ulrika

      Radera
  2. Hej Ulrika!
    Höstfärgerna är riktigt fina, har mycket gult hemma hos mig. Två stora lönnar står för det, vill ha lite rött, så det skall jag försöka få till. Gillar dina Dahlior, vackra färger. Planterade ett gräs i min nya rabatt, hoppas få se den i vår. Idag är det mildväder och takdropp. Måste ut och skotta växthustaket.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika,

      Ja en mix av olika höstfärger är väl målet. I början tänkte jag bara "rött" och köpte en del, men de försvinner ju bredvid varandra om man inte får in lite annan färg också. Och gult ger ju så varmt intryck.
      Tycker gräs verkar rätt tåliga, om man låter bli att klippa ner dem till hösten
      Ni verkar ha samma väder som vi, här har det töat och duggregnat det senaste dygnet. Merparten av det vita är borta.

      Ha det gott1 Ulrika

      Radera
  3. Det ligner et skønt langt og mildt efterår i din have, og sikke dejlige høstfarver!
    Den lille koreanske Berberis ser spændende ud, men sikke nogle stikkende "stjerner". Det er de væmmelige torne der hidtil har holdt mig væk fra Berberis, selvom der findes så mange flotte.

    Tak for fine årskavalkader!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ulla,

      Tack för att du följt årskrönikorna! Berberis avskräcker nog många och det gäller att plantera dem en bit från gångar. Det är inte heller helt okomplicerat att beskära dem, men jag tycker att de bidrar med så mycket att jag skaffat lite olika.

      Allt gott! Ulrika

      Radera
  4. När jag läser inledningen inser jag att jag nånstans vant mig vid fina höstar med mycket färg och när det inte blir så, 2020 till exempel, känner jag mig snuvad. Det är en bra tid för att börja trappa ner inför vintern. Hosta - javisst kan man väl säga att dem är rådjurssäkra MEN det är att svepa brett över de tusentals hybrider som finns. En del lockar ibland, andra aldrig. Men det är inte det första de äter hos mig har jag märkt.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Carina,

      Ja vissa år blir det lite platt fall med höstfärgerna, vädret lyckas inte locka fram dem. Har en del funkior som inte äts, andra drabbas ofta så det stämmer nog. På bilden finns också en 'Sum and Substance' som aldrig tuggats på trots att det bara är någon dryg meter mellan dem. Men jag brukar spreja de som står längs med gångar i alla fall för att vara på den säkra sidan.

      Ha det gott! Ulrika

      Radera

Vivor i väntan på våren

Sedan någon månad står de där i butikerna: de små vivorna. En del enkla andra dubbla och fluffiga och alla har lysande vackra färger. Små sk...